Waarom overstappen van Craft CMS 2 naar 3?

Zoals je misschien weet, wordt er eens in de zoveel tijd een nieuwe versie van Craft CMS gelanceerd. Op dit moment is Craft versie 3 de actuele versie. Omdat wij nog veel Craft versie 2 websites beheren, leggen we in dit artikel graag uit waarom wij klanten met Craft 2 websites adviseren om over te stappen naar Craft 3.

Want net zoals je bijvoorbeeld je mobiele telefoon om de zoveel jaar moet vernieuwen, geldt dit ook voor de meeste Content Management Systemen. In het geval van je telefoon omdat die op den duur niet meer het nieuwste besturingsprogramma ondersteunt. Daardoor kun je op je oude toestel geen gebruik meer maken van de nieuwste features die de fabrikant aanbiedt. Voor CMS systemen, waaronder Craft CMS, komt het eigenlijk op hetzelfde neer. Op het moment dat Craft een nieuwe versie lanceert, wordt er enkel nog op deze versie doorontwikkeld. Er wordt nog wel support en beveiliging aangeboden op een vorige versie, maar ook dat stopt na verloop van tijd. Nadat de support is beëindigd, biedt Craft meestal nog één jaar beveiliging aan. Dat betekent niet dat je website na deze periode niet meer werkt, maar voor de veiligheid én om gebruik te kunnen maken van de meest geavanceerde features en plugins, is overstappen van Craft 2 naar Craft 3 echter wel aan te raden.

Craft CMS 3 overstap vanaf Craft CMS 2

De voordelen van Craft 3

Afhankelijk van de grootte en complexiteit van je website, gaat een overstap van Craft 2 naar Craft 3 een X aantal uren in beslag nemen. Developers moeten namelijk de website overhevelen naar een nieuwe CMS versie, wat voor de ene website een grotere operatie is dan voor de andere. Hoe dan ook wil je natuurlijk weten wat je zoal kunt verwachten van deze overstap. Dus wat zijn nu eigenlijk precies de voordelen? We zetten de belangrijkste verbeteringen van Craft 3 voor je op een rijtje.

Afbeeldingen bewerken

In Craft 2 moet je afbeeldingen direct in het gewenste formaat uploaden. Mocht je een ander formaat willen dan het origineel, dan moet je het vooraf in een apart foto programma bewerken. Craft 3 daarentegen biedt de mogelijkheid dit binnen het CMS te doen.

Je kunt de afbeeldingen onder andere knippen, draaien en spiegelen, én je kunt gebruik maken van het Focal Point, zodat je focus kunt leggen op het belangrijkste punt van de afbeelding. Het gebruik van afbeeldingen is hiermee een stuk gemakkelijker gemaakt en dat gaat je veel tijd besparen.

Maak CMS 3 beeld- en fotobewerking

Veiligheid

Op een verouderde Craft versie worden veiligheidsupdates enkel uitgebracht als er een probleem wordt ontdekt. Voor Craft 2 wordt nog tot 31 januari 2022 beveiliging aangeboden. Daarna blijft je website gewoon werken, maar wordt een probleem als een lek niet meer opgelost.

Verbeterde usability

De gebruiksvriendelijkheid van het CMS heeft een mooie stap gemaakt. Onder andere het beheren, aanpassen en toevoegen van content wordt in Craft 3 een stuk eenvoudiger.

Content export

In de nieuwste Craft CMS versie vind je op iedere pagina een export knop. Hiermee download je eenvoudig een bestand met alle ingevulde data en kun je snel content exporteren als je teksten nodig hebt.

Multi-site

Als je met jouw bedrijf meerdere websites beheert, kan dat vanaf Craft 3 vanuit één backend. Minder wachtwoorden onthouden, minder switchen tussen verschillende logins en gebruik maken van één afbeeldingsbibliotheek. Kortom: super handig!

Headless

Een headless CMS maakt het mogelijk om content beschikbaar te maken via een API. Hiermee kunnen developers ook andere systemen dan alleen een website aan Craft koppelen, zoals een mobiele app waarop door middel van de API dezelfde content wordt getoond als die je op je website hebt gepubliceerd.

Effectiever ontwikkelen

Craft 3 brengt verschillende voordelen met zich mee als het op het werk van developers aankomt. Zij kunnen hierin sneller en efficiënter werken, wat tegelijkertijd betekent dat zij minder tijd nodig hebben voor de doorontwikkeling van je website.

Plugin store voor Craft 3

Het magere aanbod plugins waarvan je in Craft 2 gebruik kunt maken, wordt met Craft 3 flink uitgebreid met de komst van een Craft Plugin Store. Hier vind je enorm veel mogelijkheden om het Craft CMS uit te breiden of te koppelen. Alle plugins die nu ontwikkeld worden zijn voor Craft 3 gemaakt en niet bruikbaar voor Craft 2.

Craft CMS 3 plugin store

Met jouw website klaar voor de toekomst

Al met al zijn er naast veiligheid voldoende andere voordelen die een overstap van Craft 2 naar Craft 3 interessant maken. Zolang de beveiliging nog van kracht is, kun je de overstap als een interessante optie beschouwen. Tegen de tijd dat Craft CMS geen veiligheidsupdates meer kan garanderen, adviseren wij echter niet lang te wachten met een overstap naar de nieuwste versie. Als de makers zelf geen veiligheid kunnen bieden, kunnen wij dat immers ook niet. Eén ding is elk geval zeker: met de overstap van Craft 2 naar Craft 3 ben je weer helemaal up to date en is jouw website klaar voor de toekomst!

Craft CMS 2 overstap naar Craft CMS 3 - BG for overlay

Hoe vaak verschijnt er een nieuwe Craft versie?

Deze vraag zal ongetwijfeld in je opkomen na het lezen van dit artikel. En zoals je wellicht al verwachtte, kunnen we deze vraag helaas niet beantwoorden omdat dit simpelweg niet door ons wordt bepaald. Wel heeft Craft hun plannen omtrent de features van Craft 4 al bekendgemaakt. Maar de verwachting is dat de daadwerkelijke lancering nog wel even op zich laat wachten. Hoe dan ook blijft ons advies voor Craft 2 websites om de overstap naar Craft 3 te maken. Craft heeft namelijk uitgesproken dat de overstap van 3 naar 4 minder complex zal worden. Een overstap van 2 naar 4 is dat wel, vandaar dat je daar het beste alvast een voorsprong op kunt hebben. Op die manier kunnen we te zijner tijd bij de aankondiging van Craft 4 snel schakelen.

Ook geïnteresseerd in de Craft CMS 3 overstap?

Heb je een Craft 2 website die de overstap naar Craft CMS 3 behoeft? Stuur ons hieronder dan even een berichtje... of bel... chat... e-mail... LinkedIn... ons als je dat liever doet.

Velden met een * zijn verplicht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.