Btw-regels voor e-commerce binnen de EU

Heb jij een webshop en lever je producten aan buitenlandse consumenten binnen de EU met een jaaromzet van 10.000 euro of meer? Dan geldt er specifieke wet- en regelgeving. In dit artikel leggen we een vergrootglas op verschillende scenario’s en nemen we je mee in de belangrijkste regels.

EU klant betaalt geen Nederlands btw tarief, maar tarief uit eigen land

Als ondernemer ben je BTW verschuldigd aan het land waar het transport eindigt. Verkoop je een product aan een consument uit bijvoorbeeld Duitsland, dan breng je dus het Duitse btw-tarief voor particulieren in rekening. Voor zakelijke orders van bedrijven binnen de EU zit het anders: in dat geval is er geen btw verschuldigd. Dat geldt ook voor alle orders uit landen buiten de EU. Is je omzet uit buitenlandse verkopen binnen de EU lager dan 10.000 euro, dan breng je het Nederlandse btw-tarief in rekening.

Hanteer je één vaste prijs of verschillende prijzen per land?

Als jouw omzet hoger is dan 10.000 euro, dan breng je verschillende btw-tarieven in rekening, afhankelijk van in welk EU-land de klant zich bevindt.

Je hebt de keuze uit twee verschillende prijsmodellen:

  1. Je hanteert één gelijke verkoopprijs voor alle landen
  2. Je hanteert een basisprijs waarbij de lokale btw wordt opgeteld

Het voordeel van de eerste situatie is dat je prijsbeleid gelijk is voor heel Europa en daarmee ook helder voor de consument. Het nadeel is dat de prijs exclusief btw per land zal verschillen, afhankelijk van de BTW-percentages in het betreffende land. Daarmee kan je marge per land verschillen en daarmee wat je onderaan de streep overhoudt aan een verkoop.

Bij de tweede situatie zal je prijsbeleid minder transparant zijn voor de consument, omdat de verkoopprijs per land verschilt. Het voordeel is dat de prijs exclusief btw voor alle landen gelijk is en daarmee ook je marge.

Voorbeelden van prijsmodel 1 en 2.

Prijsmodel 1
Gelijke verkoopprijs
121,- (inclusief btw)
Prijsmodel 2
Vaste basisprijs
100,- (exclusief btw)
Nederland (21% btw) Verkoopprijs 121,-
Basisprijs 100,-
Verkoopprijs: 121,-
Basisprijs 100,-
Duitsland (16% btw) Verkoopprijs: 121,-
Basisprijs: 104,30
Verkoopprijs: 116,-
Basisprijs: 100,-
Denemarken (25% btw) Verkoopprijs: 121,-
Basisprijs 96,80
Verkoopprijs: 125,-
Basisprijs: 100,-


Voor alle landen dezelfde prijs

Kies je voor prijsmodel 1? Dan staan je prijzen in principe al goed genoteerd in jouw Craft Commerce webshop, omdat in Craft alle prijzen inclusief btw zijn. Om aan de btw-regels te voldoen, is het nodig om in je Craft omgeving btw-instellingen toe te voegen van alle landen waarin je producten verkoopt. Daarnaast moet de code van je webshop worden aangepast om ervoor te zorgen dat de btw ‘teruggerekend’ wordt. Het grote voordeel van deze optie is dat overal op je website dezelfde prijs inclusief btw wordt getoond. Maakt jouw webshop ook automatisch facturen aan? Loop dan de factuurinstellingen even na, zodat altijd de juiste btw-tarieven worden vermeld. Verder zijn er in principe geen aanpassingen nodig in je webshop bij prijsmodel 1.

Verschillende prijzen per land

Kies je voor prijsmodel 2 en wil je dus verschillende verkoopprijzen per land hanteren? Dan zijn er meer aanpassingen nodig, omdat in Craft CMS standaard alle prijzen inclusief btw worden weergegeven. Om dit goed te laten functioneren moeten alle prijzen worden omgezet naar basisprijzen. Je rekent dan niet meer met verkoopprijzen in Craft, maar met een prijs exclusief btw.

Met de volgende stappen maak je jouw website klaar:

  • Beheer je je prijzen in Craft CMS? Dan pas je je prijzen via je CMS aan naar de nieuwe situatie.
  • Worden de prijzen beheerd in een kassasysteem dat gekoppeld is met Craft? Dan is een aanpassing in de koppeling nodig om ervoor te zorgen dat de prijzen op de nieuwe manier in Craft terechtkomen.
  • Als alle prijzen goed staan, stel je per land het juiste btw-tarief in.
  • Voeg een landselectie-veld toe aan je webshop, bijvoorbeeld met een overlay of popup. Craft CMS kan alleen de juiste prijzen laten zien als het land van de bezoeker bekend is.
  • Maakt jouw webshop ook automatisch facturen aan? Loop dan de factuurinstellingen even na, zodat altijd de juiste btw-tarieven worden vermeld.
Zakelijke bestellingen uit het buitenland
In Craft Commerce bestaat een handige feature voor als je zakelijke bestellingen uit andere EU landen ontvangt. Over deze orders wordt namelijk geen btw geheven. Maar je moet er dan wel zeker van zijn dat het echt om een bedrijf gaat. Hiervoor heb je een geldig btw-nummer nodig van je zakelijke klant. De makers van Craft CMS en Craft Commerce hebben een koppeling ontwikkeld met het Europese BTW register en zo wordt voor iedere zakelijke bestelling gecontroleerd of een geldig btw-nummer is opgegeven. Klopt het btw-nummer? Dan zorgt Craft CMS ervoor dat de aankoop met 0% btw wordt uitgevoerd. Dat bespaart je weer kostbare tijd en correcties achteraf. Deze feature is beschikbaar vanaf Craft Commerce 3 (Pro-versie).

Zorg dat je goed voorbereid bent

Met dit handige diagram, zie je snel of de btw-regels op jou van toepassing zijn en welke stappen je moet nemen. Is jouw omzet nu nog lager dan 10.000 euro, maar verwacht je hier voor het eind van het jaar nog bovenuit te komen? Dan is het slim om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Als het op jouw Craft CMS webshop aankomt, kunnen wij je waar nodig ondersteunen bij de juiste inrichting zodat je op dat vlak goed voorbereid bent.

Wordt je totale EU jaaromzet (m.u.v. NL) meer dan €10.000? Levert je webshop aan klanten buiten Nederland? Er verandert waarschijnlijk niets aan je BTW van je webshop. Je hoeft niets te veranderen aan het prijsbeleid van je webshop. Wel kan WHITE een BTW check inbouwen, waarbij we in de kassa controleren of een buitenlandse zakelijke klant een geldig BTW nummer heeft ingevuld. In dat geval wordt de BTW direct van de order verwijderd. Hetzelfde kan WHITE doen voor orders van buiten de EU. Je hoeft niets te veranderen aan de productprijzen in Craft. Wel moet WHITE instellingen maken waarbij de juiste BTW per land wordt gerekend. De BTW wordt in de kassa “teruggerekend”. Bovendien kan WHITE een BTW check inbouwen, waarbij we in de kassa controleren of een buitenlandse zakelijke klant een geldig BTW nummer heeft ingevuld. In dat geval wordt de BTW direct van de order verwijderd. Hetzelfde kan WHITE doen voor orders van buiten de EU. Je moet de prijzen in de webshop registreren als bruto prijzen zonder BTW. WHITE moet instellingen maken waardoor de juiste BTW per land bij de order wordt opgeteld. Desgewenst rekenen wij de prijzen om zodat ze voortaan zonder BTW in Craft staan. Bovendien kan WHITE een BTW check inbouwen, waarbij we in de kassa controleren of een buitenlandse zakelijke klant een geldig BTW nummer heeft ingevuld. In dat geval wordt de BTW direct van de order verwijderd. Hetzelfde kan WHITE doen voor orders van buiten de EU. Hanteer je één consumentenprijs voor alle landen? Nee Ja Nee Ja / Misschien Nee Ja 1 Reken 21% BTW voor alle comsumenten binnen de EU Reken 21% BTW voor de Nederlandse zakelijke klanten Reken 0% BTW voor buitenlandse zakelijke orders van binnen de EU Reken 0% BTW voor alle orders uit overige landen Reken de BTW van het betreffende land voor consumenten binnen de EU. Reken 21% BTW voor de Nederlandse zakelijke klanten Reken 0% BTW voor buitenlandse zakelijke orders van binnen de EU Reken 0% BTW voor alle orders uit overige landen Voor consumenten binnen de EU reken je de BTW van het betreffende land. Reken 21% BTW voor de Nederlandse zakelijke klanten Reken 0% BTW voor buitenlandse zakelijke orders van binnen de EU Reken 0% BTW voor alle orders uit overige landen Reken 21% BTW op alle webshop orders. (Of 9% voor laag tarief) BTW Vast (21%) BTW Vast (21%) BTW ‘Terugrekenen’ BTW ‘Doorrekenen’

Heb je vragen?

Neem dan gerust contact op, we denken graag met je mee!

Velden met een * zijn verplicht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.