Algemene werking overzichtspagina

In dit hoofdstuk beschrijven we in zijn algemeenheid de onderdelen van een Craft overzichtspagina. Deze kom je op verschillende plekken in het Control Panel tegen zoals bijvoorbeeld in het menu Inhoud, Categorieën, Bestanden, Gebruikers etc. De werking ervan is overal grotendeels hetzelfde.

paginaoverview_algemeen.

# Taalkeuze & Sitekeuze

(zie afbeelding blok 1)

Naast de titel kun je een knop vinden met het wereldbolletje. Wanneer je een meertalige website hebt of meerdere sites beheert in één omgeving dan kun je hier switchen tussen talen of sites.

taalkeuze_algemeen.

# Filter met behulp van een status

(zie afbeelding blok 2)

Gebruik het filter om de weergave van gegevens te beperken tot 1 bepaalde status. Zo kan je bijvoorbeeld alleen de active pagina’s in de weergave tonen.

Klik op de knop Alles. In het dropdown menu verschijnen verschillende status filters. De te kiezen mogelijkheden zijn steeds verschillend per menu. Doorgaans betekent groen live of actief, oranje is wachtend en rood verlopen of opgeheven. Het transparante bolletje "Verwijderd" toont pagina’s die uitgeschakeld zijn.

Wanneer je Proefversies (drafts) kiest dan krijg je een weergave van alle items die je nog aan het bewerken bent. Je zou het een “klad” kunnen noemen. De optie Verwijderd geeft een lijst met alle verwijderde items.

Handig om te weten is dat je de status kunt wijzigen in de detailpagina van een item. Verder verandert de naam van de knop steeds in de gekozen, actieve status.

alles_algemeen.

# Zoeken & filteren

(Zie afbeelding blok 3)

Gebruik de zoekbalk bovenaan de pagina om de weergave te doorzoeken op bepaalde zoekwoorden. Hiermee kan je bijvoorbeeld aantal pagina’s vinden (als ze bestaan) waar die woorden in terug komen. Kies filter Alles om door alle beschikbare items te zoeken.

zoek_alles.

# Sorteren

(zie afbeelding blok 4)

Het is mogelijk om de weergave op bepaalde kolommen te sorteren door op de kolomtitel te klikken. Een andere manier is via de knop langs de rechterzijde van de zoekbalk. Er komt dan een lijst tevoorschijn met alle sorteermogelijkheden, helemaal onderaan kun je nog kiezen voor oplopend of aflopend sorteren.

Niet alle kolommen zijn te sorteren door te klikken op de kolomtitel.

sorteren.

# Nieuwe content toevoegen

(zie afbeelding blok 5)

Je kunt nieuwe content toevoegen via de rode knop Nieuw bericht, rechts bovenaan de pagina. Als je hierop klikt maak je een nieuw item aan in de sectie waar je je op het laatste moment bevond. Via de pijl aan de rechterzijde van de knop kun je direct een item aanmaken in een andere sectie zonder daar eerst naartoe te moeten navigeren.

nieuw_bericht.

# Kolom- & menuweergave

(Zie afbeelding blok 6)

Alle informatie van een item wordt weergegeven in kolommen. Maar soms wil je juist meer of minder informatie zien in de huidige weergave. De weergave van kolommen en het midden-menu kan aangepast worden via het tandwieltje (cog).

tandwiel_algemeen.

Aanpassingen van de kolommen in een weergave zijn zichtbaar voor alle gebruikers. De kolom met de titel van het item is verplicht in de weergave.

# Volgorde menu-items

De volgorde van een menu-item kan gewijzigd worden door de vier puntjes vast te houden en te verslepen. Laat los wanneer ze op de juiste plek staat > Bewaren

# Scheiding & onderverdeling menu-items

Het kan handig zijn om menu-items te groeperen onder een nieuw menu kopje of te scheiden van elkaar. Voeg via Nieuwe titel een menu kopje toe, laat de titel leeg wanneer je alleen scheiding met blanco ruimte wil maken (divider) > Bewaren

Je kunt een menu kopje verwijderen via tandwieltje>zoek menu-item op > Verwijder titel

# Titel header kolom wijzigen

De eerst getoonde kolom is altijd de kolom “Invoer”. Dit is een onmisbare kolom en kan niet verwijderd of verplaatst worden. De titel kan aangepast worden door onder “Kop van de header kolom” het woord “Invoer” te vervangen > Bewaren

# Weergave kolommen

Bepaal de weergave van de kolommen door ze aan of uit te vinken. Pas de volgorde aan door de vier puntjes vast te houden en te verslepen. Laat los wanneer ze op de juiste plek staat > Bewaren

# Bestaande content bewerken

(zie afbeelding blok 7)

Door eenvoudigweg op de titel van het item te klikken kun je bestaande content bewerken. Zie ook het hoofdstuk inhoud bewerken voor meer uitleg hierover.

# Exporteren

(zie afbeelding blok 8)

De gegevens uit een weergave kunnen geëxporteerd worden via de knop Export… rechts onderaan de pagina, bijvoorbeeld om een backup te maken of te importeren in een ander systeem.

Wanneer je veel content hebt dan kan het handig zijn om de export te limiteren op bijvoorbeeld 10 regels zodat je snel kunt bekijken wat het resultaat is.

Deze handleiding wordt je aangeboden door WHITE Digital Agency. Bezoek white.nl om meer van ons werk te zien.